Hvordan var livet i 1940?

I denne artikel vil vi tale om franskmændenes livsstil i 1940, en periode præget af Anden Verdenskrig og den tyske besættelse.

Du vil opdage franskmændenes levevilkår, krigens indvirkning på kvinder og børn og de forskellige facetter af livet under besættelsen.

Vi vil også se på departementernes arkiver, som giver en bedre forståelse af denne komplekse periode i Frankrigs historie.

Hverdagslivet under besættelsen

Livet i Frankrig i 1940 var dybt præget af Anden Verdenskrig og den tyske besættelse. Frankrigs nederlag og underskrivelsen af våbenhvilen i juni 1940 førte til en opdeling af landet i to zoner: zonen besat af Nazityskland, herunder Paris og Nord-Pas-de-Calais, og zonen libre, der blev styret af Vichy-regimet under ledelse af marskal Pétain.

Påvirkningen af franske familier

Franske familier blev hårdt ramt af krigen og besættelsen. Mange mænd var krigsfanger i Tyskland og efterlod deres koner og børn alene med ansvaret for hjemmet. 

Kvinder måtte således arbejde for at forsørge deres familier, samtidig med at de passede deres børn. Disse pludselige ændringer havde også stor indflydelsepå den måde, kvinderne klædte sig på.

Det sorte marked var også udbredt, da mange basale fornødenheder, som f.eks. kartofler, blev rationeret.

Uddannelse og ungdom under besættelsen

Børns uddannelse under besættelsen blev også påvirket af krigen. Skolernes læseplaner blev ændret af Vichy-regimet, som forsøgte at indprente nationalistiske og traditionalistiske værdier i de unge franskmænd. 

Fysisk uddannelse blev især fremhævet for at uddanne stærke og sunde borgere, der var klar til at deltage i krigsindsatsen.Unge blev også opfordret til at melde sig ind i ungdomsorganisationer med tilknytning til regimet, såsom Chantiers de la Jeunesse eller Légion des Volontaires Français.

Forfølgelsen af jøder i Frankrig

Vichy-regimets og Nazitysklands antisemitiske politik førte til forfølgelse af jøder i Frankrig. Vichy-lovene pålagde jøder restriktioner og diskrimination, som f.eks. at forbyde dem at udøve visse erhverv eller opholde sig på visse offentlige steder.

Razziaer og deportationer

De franske myndigheder samarbejdede også med Nazityskland om at organisere razziaer og arrestere tusindvis af jøder, som derefter blev deporteret til udryddelseslejre.Vel d’Hiv-razziaen i juli 1942 er et af de mest tragiske eksempler på dette samarbejde, hvor næsten 13.000 jøder, heriblandt mange børn, blev arresteret i Paris og dens forstæder.

Solidaritet og modstandshandlinger

På trods af forfølgelsen viste mange franskmænd deres solidaritet med jøderne og deltog i modstandshandlinger. Nogle skjulte jøder i deres hjem, mens andre hjalp med at organisere flugtruter, så de kunne flygte ud af landet. Modstandsbevægelser som redningsnetværket OSE (Œuvre de secours aux enfants) blev også oprettet for at beskytte jødiske børn.

Kulturelt og kunstnerisk liv under besættelsen

Det kulturelle og kunstneriske liv i Frankrig i 1940 var underlagt censur af Vichy-regimet og Nazityskland. Værker, der blev betragtet som “degenererede”, blev forbudt, mens kunstnere og intellektuelle måtte underkaste sig streng kontrol af deres produktioner.

Biograf og teater

Biograf og teater var områder, der blev overvåget særligt nøje af myndighederne, som forsøgte at fremme værker, der var i overensstemmelse med regimets ideologi. Det lykkedes dog nogle kunstnere at omgå censuren og udtrykke deres modstand mod besættelsen gennem subtile og metaforiske værker.

Litteratur og presse

Litteratur og presse var også underlagt censur. Mange forfattere og journalister blev tvunget i eksil eller under jorden, mens andre samarbejdede med regimet. Hemmelige aviser som Le Franc-Tireur eller Combat blev oprettet af modstandsfolk for at sprede information og ideer, der var i strid med besættelsen.

Mode

Moden blev i høj grad påvirket af disse livsstilsændringer. Mænd har fuldstændig ændret den måde, de klæder sig på, og det samme har kvinder.

Departementets arkiver for en bedre forståelse af denne tid

Departementets arkiver er uvurderlige kilder til en bedre forståelse af livet i Frankrig i 1940.De bevarer administrative dokumenter, øjenvidneberetninger, fotografier og korrespondance, som gør det muligt for os at følge franskmændenes historie i denne vanskelige periode.

Historikere som Éric Alary har brugt disse arkiver til at skrive detaljerede værker om dagliglivet under besættelsen.

Endelig hjælper en forståelse af livet i 1940 i Frankrig os til bedre at forstå de spørgsmål, der var på spil i denne periode, og til at hylde dem, der led og gjorde modstand over for undertrykkelsen. Departementernes arkiver er et vigtigt redskab til at uddybe vores viden om denne urolige periode i Frankrigs historie.

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *